Uyku Apnesi Veya Tıkayıcı Uyku Hastalığı
Uyku sırasında solunumun durması ve oksijenlenmeni...
Tıkayıcı uyku hastalığı yani uyku apnesi olan kişilerde ağız içi aperey kullanımı son 2-3 yıldır önem kazanmıştır. Bilimsel çalışmaların sonuçlarında tedavilerin içinde yer alan ağız içi apereyler kolay yoldan uyku apnesini kontrol altına alabilmektedir. Ülkemizde bu alanda ve ağız içi apereylerin hastalara uygulanması konusunda ciddi olarak üzerine düşmekteyiz. Muayenehanemizde bu işlemleri yapan yegane birim olarak ağız içi aperyeleri hastalarımızın apne derecelerine bağlı kişiye özel olarak yapmaktayız. Horlama veya uyku apnesi üst solunum yollarının herhangi bir noktasındaki tıkanma ile gelişen hayatı tehdit edebilecek durumlar yaratabilecek önemli bir hastalıktır. Kişinin horlama ile sosyal hayatı olumsuz etkilenirken Uyku apnesi ile de çok önemli hayatı tehdit edebilen durumlar oluşabilir. Bu durumlarda kişinin hastalığının veya horlamasının derecesine uygun tedavi aşamaları vardır. Cerrahi işlemler ile sorun çözümlenme aşamasında bazen yetersiz kalınabilmektedir. Patolojik bir durum olmaksızın; Habitüel horlama adı verilen 40 yaşından sonra toplumun % 25 inde 50 yaşından sonra % 50 sinde görülen horlama durumunda cerrahi işlem yeterli olamayabilir. Cerrahi işleme gerek kalmaksızın Horlamanın önlenmesinde Ağız içi apereyler soruna çözüm olabilmektedir. Gene tıkayıcı uyku hastalığında solunum durmaları olarak adlandırılan Apne durumlarında ağız içi apereylerde kullanılmaktadır. Obstiktif apne oluşumu üst solunum yollarında birkaç kısmın sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Apneye neden olan tıkanıklık unsurları ana başlık altında 3 ayrı bölgeden kaynaklanmaktadır.
Yapı olarak yumuşak bir termoplastik malzemeden imal edilmiştir. Kişinin ağız – diş yapısına uygun özel bir ısısal işlemle kişiye özgün olarak şekillendirilerek kullanılır.
İki parçadan oluşan ağızlık horlamada ve tıkayıcı uyku apnesi hastalığında destek tedavisi olarak kullanılmaktadır. Üzerinde bulunan ayar noktalarından hastalığı derecesine uygun ayarlamaların yapılmasına izin verecek şekilde geliştirilmiştir. Aperey kişinin ağız ve diş yapısına uygun olarak hazırlanabilecek şekilde yapılmıştır. Hekim kontrolünde kolayca ağız içinde şekillendirmeler yapılarak hazırlanmaktadır. Ayarlanabilir özellikleri Alt Çeneyi 10 mm kadar öne çekerek dil kökünü rahatlatır.
Ağız İçi Apereyi ‘’Somnoguard®’’ Ne Yapar?
Gece horlama ve uyku apnesi ağız içi aperey takarak azaltılabilir veya çözülebilir. Buapereyler Alt çene ve dil ve solunum yollarının açılmasını sağlayarak istenen açıklığın elde edilmesini yardımcı olmaktadır. Dilin uyku esnasında geriye kaçması hava yolunu daraltır. Özel ağız apereyi ile dil kökü, yumuşak dokular ve üst solunum kasları sıkı kalır ve apneler önlenmiş olur. Horlama uyku esnasında boğaz bölgesinde hava geçişi sırasında darlıklar nedeniyle yumuşak damak ve küçük dilin titreşmesi ile çıkan sestir. Bu ağız içi aperey ile horlama en kötü ihtimalle azaltılabilir veya tam olarak önlenebilir.
SomnoGuard® ağız apereyi alt çeneyi öne çekerek dil kökünün solunum yollarını kapatmasını önler. Tıbbi bilimsel temele dayalı bu apereyin amacı uyku sırasında solunum yollarını tıkayan unsurları azaltmak ve açmak suretiyle daha rahat hava yollarının kullanılmasına dolayısı ile apne ve horlama gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
Söz konusu olan horlama ve Uyku apnesi ise, Mutlaka uyku apnesi ve horlama konusunda uzmanlaşmış bir Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanınca işlemler yapılmalıdır. Nadirse olsa bazı diş hekimlerince farklı apereylerin yapıldığını görmekteyiz. Dişlerin üzerine yerleştirilen bu apereylerin uygulamaları diş hekimlerinin işi değildir. Horlama ve uyku apnesi cok ciddi bir hastalık bulguları olup, bu hastalığın değerlendirmesi sadece KBB uzmanları tarafından yapılır. Zira çenenin ve dil kökünün geriye kaçmıp solunum yollarının kapanmasını önleyecek bu apereyleri yerleştirirken hastanın tüm bulguları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu detaylı bilgiler endoskopik bulgular ve uyku konusunda tecrübeli bir uzmanca anca elde edilebilir. Bulgu olarak; ön - arka gırtalk yapılarının mesafeleri, dil kökünün durumu, ses tellerine kadar olan hava yollarının darlığının miktarı, çene yapısının özelliği, Çene ekleminin durumu çok önemldir. Ayrıca hekimin elinde polisomnografi tetkikleri olmalıdır. Tüm bu ilişkilerin iyi bilinmesi Aperey ayarları için önemlidir.
Avantajları
Obstrüktif uyku apnesi veya horlama şikayetiniz mevcut ise bu apereyleri kullanmadan önce mutlaka hekime müracaat edilmesi gerekir. Uygun şartlara haiz kişilerde hekim kontrolünde uygulaması ve hazırlanması gerekmektedir.