Septum Deviasyonu – Burun Orta Bölmesi Eğriliği Ameliyatı ( Septoplasti Veya Smr Ameliyatı)

Şayet burun tıkanıklığınız mevcut ve ameliyat gerekli ise cerrahi birkim ve tecrübelerimizden yararlanmanız sizlerin menfaatine olacaktır. 30 yıllık hekimliğim, tecrübeler ve gerçekleştirdiğimiz binlerce başarılı ameliyat sonuçlarımız gözler önündedir. Ömrünüzde bir kere olacağınız bu ameliyat dört dörtlük olmalıdır. Başarılı ve sorunsuz bir ameliyat için, hemen iletişim numaralarımızı arayıp sorununuzdan ağrı çekmeden ve kısa sürede kurtulabilirsiniz. 

Burun Yapısı Hakkında Genel Bilgiler

Burun yüzün ortasında yer alan ve solunum sisteminin ilk başlangıç organıdır. Burnun temel görevleri soluduğumuz havayı nemlendirmek, ısıtmak ve süzmektir. Burun içindeki büyük boşluğu iki eşit parçaya ayıran bir burun orta bölmesi vardır (septum). Bu bölme burun dış kısmına yakın kısımda kıkırdak ve daha içeride de kemikten oluşur. Burun boşluklarının yan duvarında ise burun etleri (konka) vardır. Konkalar burna giren havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesine katkıda bulunurlar. Simüs adı verilen kafatasına yerleşmiş olan boşlukların kanallarıda burun boşluğuna açılmaktadır.

Burun Tıkanıklığı Ne Zaman Gelişir?

Burun tıkanıklığı genel olarak;

  • Burun orta bölmesi eğriliği (septum devilasyonu),
  • Burun yan duvar etlerinde büyüme (konka hipertrofisi, konka bulloza, polip)
  • Burun mukozası şişmesi (nezle, rinit, alerjik rinit)
  • Akut ve kronik sinüzitlere bağlı gelişir.

Tanı Nasıl Konur?

tani-nasil-konurBurun tıkanıklığı yapan nedenlerin tespit etmek gerekir. Burun içindeki bu patolojik durumlarda mutlaka bir  kulak burun boğaz hekimi tarafında yapılan endoskopik muayene yapılması çok önemlidir. Hekim gerek görürse ek patolojilerin tespiti için radyolojik inceleme (bilgisayarlı tomografi) yapabilir. Bu titiz yapılan muayenelerde burun tıkanıklığı oluşturabilecek bir kaç unsurunda olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Burun tıkanıklıklarının en çok görülen nedeni septum deviasyonu yani burun orta bölmesindeki kıkırdak ve kemik sapmalarıdır. Bunun yanı sıra burun içinde yer alan konka adı verilen fonksiyone normal et yapılarının irilikleridir. Ayrıca allerji , sinüzit gibi durmlarda iyi etüd edilmelidir. Bu gibi durumlarda ilaç tedavileri ön plana çıkar. Bazen Allerjik sinüzitlerde polip denilen ekstra et oluşumları, tümörler gibi durumlarda da burun tıkanıklığı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Tabiki bu durumlarda cerrahi yöntemlerde farklılık oluşturur. 

Burun Bölmesi Eğriliği, Septum Deviasyonu Neden Oluşur ?

Burun bölmesinin eğriliği, doğuştan itibaren gelişimsel olarak,  doğum sırasında veya erken çocukluk dönemince oluşabilen darbeler sonucu oluşabilir. İlerki yaş dönemlerinde düşmeler, buruna gelen darbeler ile de oluşabilmektedir.

 

Septum deviasyonu, aşağıdaki sorunlara neden oluyorsa ameliyatla düzeltilmesi gerekir

  • Burun solunumunun engellenmesi, yani nefes almada problemler
  • Horlama 
  • Baş/yüz ağrısı,
  • Tekrarlayan sinüs iltihapları,
  • Gırtlak ve bronş iltihapları,
  • Orta kulağı havalandıran östaki borusu nezlesi ve orta kulak iltihaplarına eğilim.
  • Tıkayıcı uyku hastalığı (OSAS)
  • Uyku apnesi 
  • Belli tip burun kanamaları

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Burun septum deviasyonunun ameliyatına septoplasti veya smr ismi verilmektedir. Her ne kadar bu iki isimde cerrahi yaklaşım biçimi olarak farklılıklar olmasına rağmen, deviasyon ameliyatlarında genellikle bir kaç teknik detaylar ve şekiller kombine edilerek uygulanmaktadır. Ameliyat burun içinden yapılır. Burun iç kışmının hemen başlangıç kesiminden yaklaşık 1-1,5 cm lik bir dikey kesi ile septum kıkırdağının üzerini örten doku (mukoza) kesilir ve burun bölmesinin eğri olan kısminin üzerinden ayrılır. Kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar çıkartılarak veya yeniden şekillendirilerek burun bölmesi düzeltilir. Yani amaç eğri olan burun ortasındaki duvarı düz bir duvar haline getirmektir. Daha sonra ayrılan mukozanın bu duvara yeniden yapışması için dikiş atılır ve gerekirse nasal silikon kalıp yerleştirilir.

Septum Deviasyonu İle Beraber Burun Etlerine Müdahale Yapılır Mı?

Eğer burun içindeki etler de (Konkalar) çok büyük ve solunumu zorlaştırıyorsa, ayni zamanda burun etlerine de müdahale edilebilir. Genellikle septum deviasyonları beraberinde kpnka adı verilen etlerinde şişliği ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu et şişlikleri ya kısmi yada tam tıkanıklık şeklindedir. Kısmi olasa bile mutlaka septum deviasyon ameliyatı ile beraber etleri küçültme işlemi yapılmalıdır. Tedavi seçeneklerinde radyofrekans kullanılarak konka küçültme ve endoskopik konka redüksiyonu yöntemleri sıklıkla bu ameliyatlarda kullanmaktayız.

Hangi Anestezi Yöntemi Uygulanır?

Çok özel durumlar dışında tamamen genel anestezi ile bu ameliyatlar yapılmaktadır. Bunun temel nedeni ise hem hastanın, hem de hekimin ameliyat sırasında daha rahat olması ve daha etkin bir cerrahi işlem yapılabilmesidir.

Ameliyat Sonrası Dönem Zor Geçer Mi?ameliyat-sonrasi-donem

Genellikle ağrı oluşmaz. Bazı hassas kişilerde hafif bir sızlama veya ağrı görülse bile bu durum geçici olup, basit ağrı kesici ilaçlara kolayca cevap verir. Septum deviasyonu ameliyatı sonrası burun içine yerleştirilen silikonlar ile kişi kolayca nefes alabilmektedir. Bazen bu silikon tamponların hava kanalları kan pıhtıları ile kapanabilir. Bu durumda ameliyat sonrasıında tıkanıklık oluşabilir. Bu durumlar bir takım tdamlalar ile açılabilir. Ameliyattan sonra burun içine yerleştirilen silikon tampon 48–72 saat sonra alınır ve hekim tarafında burun içi temizliği yapılır. Burun tıkanıklığı ve buna bağlı yakınmalar ortadan kalkar. Silikon tamponlar çıkarken ağrı oluşturmaz.  Burun iyileşme süreci ve bakımlar kişi hiç bir şey hissetmese bile 1–2 hafta daha devam eder. 

 

 

Ameliyat Sonrası Burunda Şekil Değişikliği Ortaya Çıkar Mı? Yüzde Şişlik Ve Morluk Olur Mu?

burun-tikanikligi-videoAmeliyat sonrası burunda sekil değişikliği oluşmaz. Yüzde şişme ve morluklar oluşmaz. Burun orta bölmesi eğrilikleri düzeltilirken burun estetik cerrahisi de ameliyata eklenerek burun dışı değiştirilebilir. Aynı anda estetik cerrahisi müdahalesi yaptığımız hastalarda şişlik morluk olabilir.

Hangi Yaşlarda Yapılabilir?

Genel olarak yüzdeki kemik ve kıkırdak gelişiminin durduğu 18 yaşından sonra ameliyat yapmak daha uygundur. Buna karşın 50'li ve 60'li yaslardaki hastalarda da yapılabilir. Bazen çok ihtiyaç halinde ve travma söz konusu olduğunda çocukluk dönemindede yapılabilmektedir.